1111

vineri, 26 aprilie 2013

Vitaminele si proprietatile lor

Sunt nutrienti vitali, indispensabili functiilor organismului. Spre deosebire de proteine, glucide si lipide, vitaminele nu produc energie. Rolul lor este insa foarte important, fara ele furnizorii de energie neputandu-si indeplini functiile. Functia lor este asemenea unor substante catalizatoare, care asigura desfasurarea corecta a proceselor metabolismului. Vitaminele patrun in organism prin alimente, dar sunt utilizate abia la incheierea procesului de digestie. Sunt necesare corpului in cantitati foarte mici. Ele contribuie la dezvoltarea celulara, au rolul de antioxidanti, contribuie la producerea globulelor in sange, a hormonilor si a substantelor chimice care transmit influxul nervos. Desi nu produc energie, sunt indispensabile proceselor de producere a energiei in organism. Organismul nostru nu poate produce singur vitminele, ceea ce face cu atat mai necesar aportul lor prin alimentatie. Lipsa lor determina pe termen scurt scaderea energiei, iar pe termen lung diverse boli. 
Sunt de doua tipuri:
- liposolubile: vitaminele A, D, E, K.
- hidrosolubile: vitaminele B, PP, C.
Iata cele mai importante vitamine si proprietatile lor:
1. Vitamina A si provitamina A (beta-carotenul) se gasesc in alimente de origine animala sub o forma numita retinol, ce poate fi utilizata direct de organism. Anumite plante, numite carotenoide, au proprietatea de a da nastere in organism vitaminei A. Aceste surse ale vitaminei A sunt denumite provitamina A. Cel mai cunoscut generator de vitamina A este beta-carotenul iar functiile acestuia sunt: intretine vederea, protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi, ajuta la formarea oaselor, contribuie la intretinerea sanatatii pielii si a mucoaselor si in lupta organismului impotriva infectiilor.
Surse naturale de beta-caroten si alte carotenoide, provitamina A: rosiile, varza, morcovii, legumele verzi (spanac, conopida, frunze de salata), caise, dovleac, pepene galben, mango s.a.
2. Vitamina D patrunde in organism prin alimentatie, dar si prin actiunea razelor ultraviolete asupra pielii. Este stocata in ficat, muschi si tesutul adipos.
Functii: favorizeaza absorbtia calciului si a fosforului, fiind indispensabila cresterii si sanatatii oaselor, participa la numeroase functii celulare (diviziune, activitate metabolica).
Surse: peste, untura de peste, oua, ficat de vita.
3. Vitamina E actioneaza ca un antioxidant puternic, blocand reactia in lant a radicalilor liberi, principalii vinovati de imbatranirea si distrugerea celulelor. Participa la formarea si protectia globulelor rosii si a tesuturilor musculare. 
Surse: germeni de cereale, cereale integrale, soia, varza, legume verzi, rosii, uleiuri vegetale.
4. Vitamina K prin participarea la formarea protrombinei, un coagulant natural al sangelui previne hemoragiile. Participa la formarea oaselor.
Surse: uleiuri vegetale, lactate, legume verzi, ficat.
5. Vitamina B1 (tiamina) ajuta la transformarea glucidelor si grasimilor in energie. Joaca un rol important in transmiterea influxului nervos.
Surse: orez, leguminoase, fulgi de ovaz, lapte, paine integrala, carne de pasare, peste.
6. Vitamina B2 (riboflavina) participa la degradarea glucidelor, grasimilor si proteinelor.
Surse: cereale integrale, ficat, oua, lactate, peste.
7. Vitamina B3 sau PP (niacina) poate fi sintetizata in organism, pornind de la aminoacidul numit triptofan. Are rol in producerea de energie, transmiterea influxului nervos si in sinteza acizilor grasi si a unor hormoni (testosteron, estrogen, progesteron, cortizon, insulina, tiroxina).
Surse: cereale integrale, paine integrala, germeni de grau, smochine, curmale, avocado, unt de arahide, ficat, carne de pui, peste, oua.
8. Vitamina B6 (piridoxina) are rol in degradarea si sinteza aminoacizilor si in metabolismul acizilor grasi, permite sinteza neuromediatorilor, joaca rol in transformarea glicogenului in glucoza si furnizarea de energie organismului. Regenereaza globulele rosii si participa la producerea anticorpilor.
Surse: cereale, germeni de grau, varza, carne.
9. Vitamina B8 sau H (biotina) participa la metabolizarea proteinelor, grasimilor si glucidelor. Intervine in sinteza acizilor grasi si a acizilor nucleici (materialul genetic al celulei).
Surse: fructe, nuci, orez integral, lapte, ficat.
10. Vitamina B9 (acidul folic) este esentiala in sinteza aminoacizilor si a proteinelor. Participa la formarea hemoglobinei (pigment al globulelor rosii care transporta oxigenul la celulele corpului).
Surse: legume verzi, morcovi, avocado, caise, fasole, grau integral, porumb, migdale, castane, galbenus de ou, ficat.
11. Vitamina B12 (cobalamina) are rol in maturarea si multiplicarea globulelor rosii.
Surse: carne, peste, lactate, oua, drojdie, spirulina.
12. Vitamina C (acid ascorbic) este un antioxidant puternic, necesar in formarea colagenului. Favorizeaza absorbtia calciului si a fierului.
Surse: macese, coacaze negre, coacaze rosii, agrise, afine, coarne, citrice,  capsuni, zmeura, kiwi, legume verzi, rosii, ardei rosu, varza si chiar broccoli

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...