1111

miercuri, 24 aprilie 2013

Plante vindecatoare care fac miracole

Speranta de viata creste si lasand la o parte sitatiile exceptionale, cei mai multi dintre noi ne putem astepta sa traim pana la o varsta inaintata. Totusi, nu e de dorit ca in ultimii ani de viata sa fim bolnavi, infirmi, dependenti de familie sau spital. Vrem sa fim in stare sa ne plimbam, sa dansam sau sa urcam pe munte pana in ultima zi. Decide sa incepi calatoria catre un "eu" mai tanar si sanatos, alegand schimbarile cele mai convenabile pentru tine.
Iata patru plante care ne vin in ajutorul sanatatii noastre:
1. Palma-Maicii-Domnului
Calugarii benedictini ii spuneau "iarba linistirii", iar beduinii o foloseau la calmarea durerilor de stomac. Stiuta drept salvie, era cunoscuta in Antichitate drept regina ierburilor tamaduitoare, fiind culeasa dupa un anumit ritual. Preotul oficiant aducea drept jertfa paine si vin, imbracata intr-o tunica alba.
Ce proprietati are?
- sporeste receptivitatea organismului la insulina (de pana la 2-3 ori), de aceea se recomanda diabeticilor de tip II
- stimuleaza functiile stomacului si calmeaza spasmele
- inlatura greturile, durerile intestinale
- stopeaza diareea, mai ales la sugari
- extern este recomandata ca dezinfectant si cicateizant.
Cum se foloseste?
Se folosesc doar frunzele, iar infuzia inlatura toate indispozitiile legate de dereglarile functionarii ficatului. Sau se mai poate folosi sub forma de cataplasme cu frunze maruntite, pentru vindecarea ranilor.
Contraindicatii:
- in cazul diabeticilor insulinodependenti, glicemia va fi strict supravegheata atat timp cat se face o cura cu salvie
- femeilor care alapteaza li se interzice consumul salviei, pentru ca opreste lactatia.
2. Planta-Sfintei-Treimi
Este trifoiul, cel pe care-l gasiti la tot pasul, prin care in copilarie sau chiar la maturitate, mai mult ca sigur ati cautat si un trifoi cu patru foi pentru a avea noroc cum se zicea. Fiind foarte raspandit, trifoiul este folosit de multe albine pentru productia de miere. Mierea de trifoi are proprietati expectorante, antiseptice, depurative. In plus este buna pentru fixarea calciului in oase.
Ce proprietati are?
- antibiotice
- dezinfectante
- prin urmare este foarte bun in tratarea infectiilor, a ranilor deschise
- adjuvant in tratamentul tumorilor (unii specialisti sustin ca preparatele din trifoi-rosu vindeca tumorile in stadii incipiente
- contine acid salicilic, fiind un foarte eficient antiinflamator, mai ales in durerile reumatismale.
Cum se foloseste?
Se foloseste atat partea aeriana cat si florile, iar ca pulbere (ca sedativ), decoct concentrat (in afectiunile laringelui, chiar si cancer, ca gargara urmata de inghitire), spalaturi vaginale (in cancerul vaginal).
3. Iarba-ingerilor (angelica)
Iarba-ingerilor este declarata monument al naturii. Ca atare, pentru uz medicinal, se foloseste planta de cultura. Gradinile manastirilor au fost dintotdeauna o adevarata farmacie. Plantele minunate cultivate de calugari pentru calitatile lor tamaduitoare se afla si angelica, iarba-celor-sapte-ingeri.
Ce proprietati are?
- diuretice
- sudorifice
- antibiotice
- antiseptice
- digestive
- este moderat hipoglicemiant, fiind un foarte bun remediu impotriva cresterii zaharului din sange
- este cardiotonica si un bun excitant cerebral.
Contraindicatie: Nu se recomanda femeilor insarcinate fiindca poate provoca avort spontan.
Cum se foloseste?
Se foloseste toata planta sub forma de infuzie impotriva indigestiilor, gutei, colicilor intestinale, enteritelor, balonarilor, sub forma de decoct pentru diabet de tip II, sub forma de ulei pentru aromaterapie impotriva starilor anxioase si sub forma de macerat pentru crampele stomacale, colici intestinale, stari de voma, astenie, ameteli, nevralgie si afectiuni ale glandei tiroide.
4. Tamaioara (viorea)
Tamaioarele se culeg dimineata, inainte de rasaritul soarelui, cand mirosul e mai puternic si principiile active sunt la maximum. E gingasa, dar cu puteri mari in bolile care apar mai des primavara. O gasestipe camp, chiar la inceputul primaverii, iar la munte, pana mai tarziu.
Ce proprietati are?
- contine principii amare
- contine uleiuri volatile si mucilagii
- depurativ
- expectorant
- detoxifiant
- vomitiv.
Cum se foloseste?
Se foloseste toata planta sub forma de decoct din pulbere de radacina ca laxativ si diuretic, sub forma de infuzie pentru tuse si bronsite si sub forma de lotiune in cosmetica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...