1111

miercuri, 20 martie 2013

Pastarnacul are proprietati vindecatoare

Una dintre cele mai nutritive legume este pastarnacul. Planta pastarnac este originara din Europa si Asia de Vest, face parte din familia Umbelliferaceae si are denumirea stiintifica de Pastinaca sativa. Ca leguma este cunoscuta cu numele de pastranac dar si pastarnap si cu ani in urma era considerata una din alimentele de baza in gastronomie.

Planta este bianuala, are tulpina goala in interior, inalta de pana la 1,2 m, frunzele bazale de culoare verde si cu petioli lungi, iar inflorescentele sunt umbelate si alcatuite din multe flori mici, de culoare galbena, care se aseamana cu cele de la morvov dar sunt mai mici. Perioada de inflorire este din luna iulie pana in luna august. Fructele sunt mici, galbene-maronii. Radacina este carnoasa, suculenta, fusiforma, cu varful ascutit, se aseamana cu un morcov alb-gabui-maroniu, se recolteaza mai ales toamna tarziu si poate fi pastrata pe timp de iarna intr-un loc uscat, racoros si intunecat, intr-o ladita cu nisip. Semintele se lasa putin la uscat si se pot tine timp de 2 ani intr-o punguta de hartie. Pastarnacul prefera solul nisipos, argilos, cu turba si argila.

Radacina de pastarnac se foloseste din vremuri de demult pentru aromatizarea preparatelor pe baza de carne, a tocanitelor si ciorbelor, dar si in diferite salate de cruditati. Este mai mare decat radacina de patrunjel sau morcov, are un colorit galben-maroniu sau galben, o aroma specifica, foarte puternica, iar gustul ei este dulceag deosebit.

Pastarnacul (Pastinaca sativa), RadacinaDin punct de vedere medicinal radacina plantei este apreciata pentru proprietatile sale antitoxice, diuretice, antireumatismale, calmante, antiinflamatorii, dietetice, expectorante, de stimulare a digestiei si de reglare a fluxului menstrual. Are un continut bogat de zahar (pana la 11%), amidon (cam 4%), uleiuri esentiale (care dau aroma si gustul specific, placut), acizi organici, calciu, potasiu, carbohidrati, pectina, caroten, iod, fibre, magneziu, fier, calciu, potasiu, dar si vitamine (mai ales C, B1, B2, B6 si PP). Uleiul din seminte de pastarnac contine substante flavonoide, glicozide, cumarine, etc. Cel mai indicat preparat pentru stimularea digestiei este ciorba ce contine si alte legume dar mai ales pastarnac, ceapa sau praz. De asemenea aceasta ciorba este apreciata si pentru proprietatile sale dietetice si diuretice excelente, fiind indicata persoanelor care isi doresc ca scada in greutate si celor care au probleme gastro-intestinale. Doar 100 g de radacina de pastarnac are 64 de calorii, ceea ce face pe nutritionisti sa recomande aceasta leguma foarte nutritiva in dietele pentru slabit.

Radacina de pastarnac este recomandata in tratamentul anginei pectorale, crampelor abdominale, nevrozelor si afectiunilor tractului gastro-intestinal. Datorita efectului diuretic puternic ajuta in eliminarea nisipului si pietrelor de la rinichi.

Bolile intestinale si de rinichi se vindeca cu ajutorul decoctului de pastarnac care se realizeaza in felul urmator: se pune o lingura de pastarnac la un pahar de apa, se fierbe timp de 10 minute la foc mic, apoi se lasa la infuzat timp de 2 ore, se filtreaza si se bea cu inghitituri mici, cate un sfert de pahar de 3 ori pe zi.

Infuzia de radacina de pastarnac se prepara astfel: se pune o lingura de pastarnac ras la 1 litru apa fierbinte, se lasa la infuzat timp de 2 ore, se filtreaza si se bea inainte de fiecare masa cate un pahar. Acest preparat ajuta digestia si este antispasmodic.

Pentru cresterea poftei de mancare si tratamentul anorexiei se recomanda decoctul din seminte si radacina de pastarnac: se pune o lingura de radacina si jumatate de lingura de seminte la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 15 minute, se filtreaza si se lasa la racit. Este bine sa se bea cate putin, un sfert de cana de 3 ori pe zi.

Depresia se vindeca cu tinctura din radacina de pastarnac: se pune intr-un borcan de sticla 100 g radacina de pastarnac rasa si ½ l alcool, se lasa la macerat la temperatura camerei timp de 20 de zile, agitand la 3-4 zile. La final se filtreaza si se bea cate o lingurita mica de 3 ori pe zi.

Impotenta se trateaza cu decoctul din radacina si seminte de pastarnac: se pune o lingura de radacina si o lingura de seminte la o cana de apa clocotita, se lasa la fiert timp de 2 minute, apoi se filtreaza si se lasa la racit. Se bea cate o cana din acest lichid, de 3 ori pe zi, mereu inainte de masa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...