1111

joi, 7 martie 2013

Hreanul folosit ca remediu natural inca din preistorie

Hreanul, aceasta ciudata planta aflata la hotarul dintre salbatic si domestic, folosita ca remediu natural inca din preistorie, este recomandat de medicina populara romaneasca in peste o suta de afectiuni, marea majoritate de natura infectioasa si specifice iernii.

Trebuie spus, mai ales, pentru convingerea scepticilor, ca hreanul este o planta extrem de puternica, ceea ce si explica efectele ei terapeutice. Iarna, cand pamantul este inghetat bocna, radacina hreanului traieste in pamant, fiind gata sa dea primele frunzulite la primul dezghet.

In radacina hreanului se gaseste multa vitamina C, necesara sistemului circulator si imunitar, dar si minerale foarte importante, precum fierul, potasiul, calciul si magneziul.

Mirosul intepator si gustul iute, de foc, al hreanului se datoreaza unor compusi chimici, unii dintre ei numiti glucozinolati care s-au dovedit foarte bataiosi in lupta cu bacteriile daunatoare, adesea fiind chiar mai eficienti decat antibioticele de sinteza.

Cercetarile recente au scos la iveala ca iuteala continuta de radacina de hrean are si proprietati citostatice foarte puternice, glucozinolatii fiind eficienti in multe forme de cancer, precum cel de piele, plamani, de colon, de stomac.

Intern, hreanul se poate administra sub forma de salata, vin tonic sau sirop. Salata din radacina de hrean este un adevarat aliment-medicament, mai ales, iarna cand afara crapa pietrele de frig si vii inghetat de la drum lung si obositor.

Salata se prepara simplu, din hrean, dat prin razatoarea mica sau masina de tocat carne, si sfecla rosie, fiarta, la fel, data prin razatoare la care se adauga, dupa gust, sare, otet si ulei si o lingurita de miere de albine. Borcanul, bine infiletat se poate pastra la frigider.

Vinul tonic se prepara punand intr-un litru de vin rosu, natural, 15 linguri de hrean, dat prin razatoarea mica. Sticla sau borcanul, bine astupate, se lasa la macerat opt, noua zile, dupa care se filtreaza. Se iau zilnic trei, patru linguri pentru reglarea digestiei si activitatii cardiace, contra anemiei si prevenirea litiazei renale. Cine bea acest vin nu mai are nevoie de viagra deoarece amestecul este un tonic sexual si un afrodiziac foarte puternic.

Siropul de hrean se recomanda, cate trei linguri pe zi, in caz de astm, bronsita cronica, afectiuni ale cailor respiratorii. Se da prin razatoare o radacina de hrean, se amesteca bine cu patru linguri de miere de albine si se lasa la macerat o jumatate de ora.

Apoi, amestecul se strecoara prin presare, printr-un tifon, si astfel, se obtine siropul crud, care se lasa deoparte. Restul ramas in tifon se pune la fiert cu apa cat sa-l acopere. Dupa racire se strecoara prin presare, tot prin tifon, si se amesteca impreuna cu siropul crud.

Extern, sub forma de cataplasma, hreanul se foloseste impotriva durerilor articulare. Se da hreanul prin razatoare, se pune in tofon si se aplica pe locul dureros. Fiind insa, un tratament foarte dur, nu se recomanda persoanelor cu pielea sensibila sau alergica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...