Alimentatia este doar unul dintre factorii care ne mentin sanatosi. Ea
nu poate face mare lucru, daca nu este dublata de miscare. Dar felul cum
se hranesc copiii nostri este foarte important. Iar in aceasta
privinta, lucrurile nu stau foarte bine. Daca in primii ani, in care
sunt programate cele peste 100 de miliarde de celule cerebrale ale lor,
copiii se obisnuiesc cu mancarea industriala tipica, prea dulce si prea
grasa, in loc sa consume produse naturale (legume, fructe, lapte si
produse integrale), centrul gustului aflat in creier este puternic
influentat, adica ei vor fi tentati si in viitor sa manance asemenea
produse artificiale, cu urmarile de rigoare pentru organismul lor.
In vreme ce, in prima treime a vietii, corpul este programat pe
crestere, dupa 40 de ani, organismul "comuta" pe mentinerea masei
corporale. Metabolismul devine mai lent, consumul de energie scade. Cei
ce continua sa manance la fel ca inainte se ingrasa rapid. Ar trebui
avut grija ca alimentele sa prezinte un continut ridicat in substante
nutritive, deci sa fie bogate in vitamine, substante minerale si
proteine. Trebuie consumate produse lactate, bogate in calciu,
vitaminele D, B12 si B2. Se recomanda a se consuma 200-150 ml de lapte
sau de iaurt si doua felii de branza, ce reprezinta cantitatea ideala de
lactate. Vitamina D joaca si ea un rol important: lipsa ei ar
reprezenta un risc sporit al afectiunilor cardiace, al atacului
cerebral, al dementei si depresiilor. Ea exista in broccoli, conopida,
spanac, in produsele integrale si in nuci. Vitamina D este singura
vitamina pe care organismul o poate produce el insusi cu ajutorul
razelor solare. Cantitatea asimilata de organism din hrana nu reprezinta
decat 10-20%.
Dupa 65 de ani, capacitatea de sinteza a vitaminei D scade vizibil.
Persoanele care nu stau afara, in aer liber, ar trebui sa consume
alimente bogate in vitamina D (peste ca hering si macrou), oua,
margarina si unt. Pestele de mare are in plus, un continut ridicat de
acizi grasi nesaturati si de acizi grasi Omega-3. Cei ce nu mananca
peste pot acoperi necesarul de vitamina D cu ulei de rapita, de nuca, de
in si de soia, sau pur si simplu consumati zilnic 3 nuci. Dar
alimentatia sanatoasa si miscarea sunt decisive si pentru sanatatea
persoanelor in varsta, impreuna cu o tensiune arteriala in limitele
normale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu