1111

joi, 7 martie 2013

Alimentatia noastra trebuie sa fie sanatoasa

Alimentatia este doar unul dintre factorii care ne mentin sanatosi. Ea nu poate face mare lucru, daca nu este dublata de miscare. Dar felul cum se hranesc copiii nostri este foarte important. Iar in aceasta privinta, lucrurile nu stau foarte bine. Daca in primii ani, in care sunt programate cele peste 100 de miliarde de celule cerebrale ale lor, copiii se obisnuiesc cu mancarea industriala tipica, prea dulce si prea grasa, in loc sa consume produse naturale (legume, fructe, lapte si produse integrale), centrul gustului aflat in creier este puternic influentat, adica ei vor fi tentati si in viitor sa manance asemenea produse artificiale, cu urmarile de rigoare pentru organismul lor. 
In vreme ce, in prima treime a vietii, corpul este programat pe crestere, dupa 40 de ani, organismul "comuta" pe mentinerea masei corporale. Metabolismul devine mai lent, consumul de energie scade. Cei ce continua sa manance la fel ca inainte se ingrasa rapid. Ar trebui avut grija ca alimentele sa prezinte un continut ridicat in substante nutritive, deci sa fie bogate in vitamine, substante minerale si proteine. Trebuie consumate produse lactate, bogate in calciu, vitaminele D, B12 si B2. Se recomanda a se consuma 200-150 ml de lapte sau de iaurt si doua felii de branza, ce reprezinta cantitatea ideala de lactate. Vitamina D joaca si ea un rol important: lipsa ei ar reprezenta un risc sporit al afectiunilor cardiace, al atacului cerebral, al dementei si depresiilor. Ea exista in broccoli, conopida, spanac, in produsele integrale si in nuci. Vitamina D este singura vitamina pe care organismul o poate produce el insusi cu ajutorul razelor solare. Cantitatea asimilata de organism din hrana nu reprezinta decat 10-20%.
Dupa 65 de ani, capacitatea de sinteza a vitaminei D scade vizibil. Persoanele care nu stau afara, in aer liber, ar trebui sa consume alimente bogate in vitamina D (peste ca hering si macrou), oua, margarina si unt. Pestele de mare are in plus, un continut ridicat de acizi grasi nesaturati si de acizi grasi Omega-3. Cei ce nu mananca peste pot acoperi necesarul de vitamina D cu ulei de rapita, de nuca, de in si de soia, sau pur si simplu consumati zilnic 3 nuci. Dar alimentatia sanatoasa si miscarea sunt decisive si pentru sanatatea persoanelor in varsta, impreuna cu o tensiune arteriala in limitele normale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...