1111

joi, 28 februarie 2013

Mestecatul gumei cu nicotina un pericol

Fara indoiala ca mestecatul gumei cu nicotina este mai putin daunator decat fumatul, insa si tratamentele pentru dependenta de fumat au efecte adverse.

Conform American Lung Association, cei care renunta la fumat nu ar trebui sa mestece mai mult de 24 de gume cu nicotina pe zi si nu ar trebui folosite mai mult de 3 luni, scrie doctorulzilei.ro.

Utilizarea pe termen lung a gumei cu nicotina poate cauza urmatoarele probleme de sanatate:

- caderea parului

- iritatii ale pielii

- cresterea tensiunii arteriale

- rezistenta la insulina

-  afectiuni gastrointestinale

Plasturele si guma de mestecat cu nicotina sau medicamentele numite „de substitutie nicotinica” sunt facute sa trateze componenta de boala a dependentei, reducand simptomele sevrajului precum iritabilitatea, tulburarile de somn, constipatia etc. Dar pentru a-si face efectul trebuie administrate concomitent cu intreruperea fumatului. Altfel, efectul este de supradozaj cu nicotina si pot interveni reactii adverse.

Dependenta de fumat poate fi biologica sau psihologica, incepe cand simti nevoia sa fumezi fiind dificil sa te abtii si se dezvolta in timp. Cu cat varsta de la care incepi sa fumezi este mai mica, cu atat dependenta se va instala mai repede pentru ca sistemul nervos nu este maturizat complet.

Nevoia biologica de a fuma este declansata de scaderea nivelului de nicotina in sange si este resimtita ca sevraj. Cele mai tipice senzatii de sevraj sunt: iritabilitatea, nervozitatea, nerabdarea, acestea disparand imediat ce aprinzi tigara.

Primele semne ale dependentei:

- nevoia puternica de a fuma

- te simti inconfortabil cand trec mai multe ore de la ultima tigareta

- te ingrijorezi ca poti ramane fara tigari

- iti este greu sa te relaxezi si sa te linistesti fara sa fumezi

- iti este greu sa te simti bine fara sa fumezi

Nevoia psihologica de a fuma este mult mai frecventa, se instaleaza mai repede decat cea biologica si este declansata de faptul ca diferite activitati le faci in mod repetat impreuna cu fumatul:

- Bei cafeaua sau un pahar cu vin si fumezi

- In timp ce esti cu prietenii

- In timp ce te afli in fata televizorului sau a calculatorului

- Dupa ce termini de mancat

- In timpul pauzelor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...