1111

joi, 28 februarie 2013

Cate minuni poate sa faca catina?

Cercetatori de prestigiu au stabilit ca nicaieri in lume catina nu contine atat de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi si aminoacizi ca la noi. Astfel, catina contine vitamina C in cantitate apreciabila, tot grupul vitaminelor B, vitaminele K, F si P, microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli. In plus, in compozitia catinei se mai gasesc zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, de fapt nutrientii de care organismul are nevoie ca sa fie sanatos si sa functioneze normal.

Daca in toamna ai pus catina la macerat in miere de albine si inca mai ai prin camara vreo doua - trei borcane ratacite, e timpul sa o consumi chiar daca bobitele acrisoare iti fac gura punga de fiecare data cand o gusti.

Datorita concentratiei foarte mari de vitamina C, catina te fereste de raceli si, cum in aceasta perioada de trecere de la iarna la primavara pericolul este mare, nu ezita, gandeste-te la efectele benefice ale bobitelor care inoata in mierea topita.

Cunoscuta si sub denumirea de ginseng romanesc, catina este un tonic excelent, marind rezistenta atat la efort intelectual, cat si cel fizic. Se recomanda impotriva asteniei de primavara, dar si elevilor si studentilor, mai ales in perioadele de varf, teze si examene.

Excelenta in caz de arsuri, dar si anemie sau alcoolism

Atat catina, folosita ca atare sau uscata, cat si preparatele din catina au darul de a regla tranzitul intestinal. Daca suferi de constipatie, siropul de catina ti-ar putea fi de leac.

Specialistii spun ca uleiul de catina, bogat in acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli, este de un real folos in tratarea arsurilor, termice si chimice, chiar extrem de grave. Uleiul de catina este, de asemenea, folosit cu bune rezultate si in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, a diareei, urticariei si starilor alergice, a reumatismului, alcoolismului, anemiei, asteniei si stresului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...